Saturday, December 07, 2013

Πως γεννιέται μια QRada.

Πέμπτη μεσημέρι. Γυρίζω απο τη δουλειά με το λεωφορείο - είμαστε σαρδέλες σε κονσερβοκούτι. Η σαρδέλα μπροστά μου κρατάει αυτήν εδω πέρα την τσάντα. Θα την πήρε στα Zara σε γαμώ τις τιμές για τέτοιο μοντέρνο σχέδιο, ποιανού designer να είναι άραγε;



Έκανα μερικές αποτυχημένες προσπάθειες να το σκανάρω - τελείωνε η μπαταρία του κινητού, οι σαρδέλες ανάμεσα με εμπόδιζαν να πιάσω σωστή γωνία, και ντρεπόμουνα κιόλας να πιάσω και κουβέντα στην κοπελιά σε στύλ "μήπως μπορείτε να γυρίσετε λιγάκι προς τα δώ να σκαννάρω την τσάντα σας;" - γιατί ξέρετε, έτσι αρχίζει το μπλά μπλά, "καλά είναι έτσι, να τη γυρίσω λίγο κι άλλο;", σούξου μούξου, "πάμε σπίτι σου να τη φωτογραφήσω καλύτερα στο κρεββάτι", κτλ κτλ, και πρίν καλά καλά το καταλάβεις είσαι παντρεμένος, με 7 παιδιά, σκύλο, Καγιέν, και δάνειο.

Εγω σιχαίνομαι τα δάνεια, οπότε έμεινα με τη φωτογραφία στο χέρι - η οποία, λόγω γωνίας και φωτισμού, δεν περνάει απο QR decoder ούτε με σφαίρες. Ένας πραγματικός επιστήμων πληροφορικής, φυσικά, δε θα κόλλαγε εκεί. Υπάρχει άπειρη βιβλιογραφία για image processing, φωτογραμμετρία, transformations, και δε συμμαζεύεται. Εγώ όμως που δεν εχω βγάλει το σχολειό - ένας απλός πιανίστας σε μπουρδέλο του δημοσίου τομέα είμαι - έκανα ο,τι θα έκανε οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος σέβεται τον εαυτό του:

 Έφτιαξα εναν interactive QR code editor / scanner, βασισμένο στο backend του zxing. Το project, φυσικά, ονομάστηκε, σύμφωνα με την IUPAC ονοματολογία, QRada, και μπορείτε να το βρείτε στο https://bitbucket.org/ricudis/qrada.

Ναι ρε, Java, γιατί, τι έχει η Java; Μια χαρά γλώσσα είναι για να ξεπετάς στο τσάκα-τσάκα vintage GUI frontends που μοιάζουν σαν μόλις να βγήκαν απο το 1995. Εξάλλου, τόσοι vegan ποδηλάτες hipster developers τη χρησιμοποιούν, για να φτιάχνουν τα πιο άχρηστα applets σε Android που δε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί κάποιος. Κάτι θα ξέρουν οι hipsters, δε μπορεί.

Ο φίλος Antonis Maglaras προσπάθησε να βελτιώσει λίγο την κατάσταση - με μάλλον αμφίβολα αποτελέσματα, μια που οι ζάρες τις τσάντας σκοτώνουν μπόλικη πληροφορία:


Ήταν ωστόσο μια αρκετά καλή βάση για να ξεκινήσω χειροκίνητο data input. Έλπιζα το QR να είχε δημιουργηθεί σε mode με αρκετό error correction.  


Παρεμπιπτόντως, ωραίο το SWT. Βιντατζιά σκέτη, γαλάζιο ντεγκραντέ στα buttons και δε συμμαζεύεται. Γράφεις SWT κώδικα και φαντασιώνεσαι χίλιους hipsters να χύνουν ποδηλατώντας καθώς ουρλιάζουν εν οργασμώ τη μελωδία του Deflector απο την Amiga 500 με την οποία έπαιζε ο θείος τους. Τελικά, μετά απο αρκετή ώρα και διορθώσεις...


SUCCESS STORY! 


Και το μαγικό μυσικό επιτέλους ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας σε μια μαγική πανδαισία διαφημιστικών χιψτεροbanners : http://plaza.mikz.com/plaza/category/hotspot., κατακεραυνώνοντας τους άθλιους υποκριτές που νόμιζαν οτι το QR code μιάς τέτοιας τσάντας θα οδηγούσε απλώς στο site εταιρίας με τσάντες για hipsters.

1 comment:

George Antoniadis said...

Pwwwww eleu8eros xronos re mastora! :P Nice. (Pera apo malakies o editor polu xrisimos omws.)